bbaa1122

Haven kalder hele året rundt på grønne fingre, og særligt i foråret og sommeren er der rig mulighed for at nusse om planter og klippe græs. Det er dog ikke kun godt for din have, hvis du bevæger dig ud med handsker og rive. Faktisk er der mange fordele ved at gå i haven. Jord under neglene er nemlig en positiv ting ikke kun for dit fysiske velvære, men også for din mentale tilstand.

Styrk din kondition, balance, smidighed og styrke

Når vinterens frost forlader den brune muld, er den klar til at blive plantet til igen. Det er dejligt at komme ud i frisk luft med sol i øjnene – særligt efter en lang og mørk vinter. Din krop vil også have godt af igen at komme ud i haven, for du kan faktisk styrke din krop med havearbejde.

Når du graver og planter nyt, vil du øge din kondition, din smidighed, balance og styrke. Faktisk svarer en god tur i haven på et par timer let til en hård træning i fitness. Derfor kan du i stedet for vægte svinge motorsaven eller andre tunge redskaber i 20 minutter. Alt efter din alder, vægt og arbejdsintensitet vil du nemlig kunne forbrænde mellem 100 og 130 kalorier.

Tab dig let med havearbejde

Der er altså god grund til at svinge skovlen eller slå græsset. Havearbejde forbrænder nemlig mange kalorier, hvis du sørger for at holde kroppen i gang og pulsen oppe. Du kan også få pulsen op ved at lægge bundbække eller plante ud. Se dine mange muligheder lige her.

Du kan snildt bruge dit havearbejde som en vej til et sundere liv. Anlæg en køkkenhave og gro dine egne grøntsager og frugter. Det er mere fristende at spise det sunde direkte fra haven, hvor de smager og dufter friskt og indbydende.

Stress af med haveterapi

Ikke nok med, at du fysisk høster en række fordele ved at gå i haven, så vinder du også en masse psykisk. Studier har vist, at en tur i haven kan forebygge og afhjælpe symptomer på stress. Oveni kan havearbejde afhjælpe nogle af følgevirkningerne på intens stress såsom depression.

havearbejde

Kombinationen af fysisk udfoldelse og sollys er nøglen til havearbejdets gode fordele. Fysisk aktivitet og sollys er med til at opregulere serotonin-mængden i hjernen. Serotonin er den neurotransmitter, der eksempelvis under en depression ikke er i de rette niveauer. Man opnår derfor en lignende effekt med sollys og havearbejde, som man gør med antidepressiver.

Målbare resultater i forsøg

Der skulle ikke mere til end 30 minutters dagligt havearbejde, før forskere i et videnskabeligt forsøg kunne måle de afstressende virkninger. Ved at måle forsøgspersonernes niveau af kortisol, der er kroppens stresshormon, kunne man se en nedgang efter en tur i det grønne.

Ydermere får du også efter vinterens mørke godt med sollys og D-vitamin, hvis du går i haven. Mange danskere mangler D-vitamin. Det skyldes, at vi får en stor del af vores nødvendige D-vitamin fra solens lys. Dog skal huden være blottet, hvis den skal kunne optage de gode stråler. Om vinteren er der mindre sollys og ovenikøbet koldt, så vi pakker huden væk og ind i lag af tøj. Gå derfor i haven, når solen skinner og få de gode vitaminer. De beskytter nemlig dine knogler og muskler og har en afgørende indflydelse på dit generelle humør.

Pas på naturen og dig selv

Der er altså masser af gode grunde til, at havearbejde ikke kun bidrager til en flot og velholdt have, men direkte spejler sig i dig, der ordner den. Hvis du omgiver dig med grønne planter, får du både fysiske og psykiske gevinster. Du får rørt kroppen på mange forskellige måder, når du flytter krukker, graver ud og fjerner ukrudt. Oveni får du rig mulighed for at koble af, være i nuet og nyde din haves afstressende virkning.