bbaa1122

Vidste du, at basalcellekræft er den mest almindelige form for hudkræft i Danmark? Derfor er det vigtigt, at du kender til den, og at du kan genkende mulige symptomer. Heldigvis spreder den sig meget langsomt, men det er lige så gavnligt at opdage den så tidligt som muligt.

Kvinde der soler sig

Hvad basalcellekræft?

Som sagt er basalcellekræft en form for hudkræft. Den er begyndt at forekommer oftere og oftere, så det er relevant for alle mennesker at kende til den. Den bliver forårsaget af solens stråler, og det er især mennesker med lys hud, der bliver påvirket af den. Hvis du har været udsat for meget sol eller solarium og er ældre, er risikoen for basalcellekræft endnu større. Heldigvis er det meget sjældent, at man faktisk dør af basalcellekræft, og de fleste bliver ikke engang alvorligt syge.

Hvad er symptomerne på basalcellekræft?

Hvordan ser basalcellekræft ud? Kræften forekommer oftest i ansigtet, i nakken, på ørerne og den øverste del af brystkasse, og den skjuler sig som sår, der ikke vil hele, små brunrøde svulster, eksempletter og af og til arvæv. Klik videre for at se på eksempler af billeder af basalcellekræft. Det sjældent en hastesag at få kræften fjernet, men symptomer på basalcellekræft kan ligne symptomer på andre, mere farlige sygdomme, så det er altid en god idé at få det tjekket hos en læge, hvis du oplever mærkelige forandringer i din krop, som ikke går væk igen.

Hvordan får man basalcellekræft?

Basalcellekræft er som sagt forårsaget af solens ultraviolette stråler, men det kan også være arveligt. Risikofaktorerne er lys hud, som nemt bliver solskoldet, som man ser hos mange danskere. Det er også mere sandsynligt, hvis man får immunforsvarsdæmpende medicin, eller hvis man har fået strålebehandling før. Det, du selv kan gøre for at undgå det, er primært solbeskyttelse. Brug solcreme, gerne året rundt, undgå solarie, og dæk huden under løst og let tøj, når solen skinner kraftigt. Som sagt er det ikke en speciel farlig form for kræft, men man vil selvfølgelig gerne undgå den alligevel. 

Pige med lys hud

Pas på dig selv

Pas på dig selv ved at undgå for mange af solens stråler, brug en masse solcreme, lad vær med at gå i solarie, og så har du gjort stort set alt det, som du kan. Når du kan genkende symptomerne, kan du nemt beskytte dig selv, og du kan kontakte en læge med det samme, hvis uheldet skulle være ude. Kend tegnene på basalcellekræft, og pas på dig selv og dine nærmeste.