bbaa1122

For nogle er social angst en vedvarende tilstand, mens den for andre er noget, der opstår i helt bestemte situationer, for eksempel hvis man skal tale offentligt.

Social angst eller social fobi er defineret som en angst for en kommende social event – og det uanset om det går godt eller dårligt i situationen.

Hvis du oplever social angst, så er her seks gode ideer til, hvordan du kan forsøge at overvinde angsten.

1. Skriv dagbog

Før en dagbog over de situationer, der gør dig nervøs og hvordan du efterfølgende reagerede i situationen. Var det helt så slemt som forventet? Hvad kan du eventuelt gøre anderledes næste gang.

2. Få psykologbehandling

Hvis social angst holder dig fra at gøre ting, du gerne vil og du ikke har succes med din selvhjælp, så få professionel hjælp fra en psykolog.

3. Lav vejrtrækningsøvelser

Det kan hjælpe, hvis du laver vejrtrækningsøvelser før en angstprovokerende situation. Men forsøg at øve dig med disse øvelser hver dag. Så bliver det mere naturligt og du fokuserer ikke kun på vejrtrækning i sociale situationer, men kan også deltage i for eksempel en samtale.

4. Lav en prioriteret liste

Skriv alle de situationer ned, hvor du oplever en eller anden form for angst og sæt dem i orden efter hvor slemme de er for dig.

Og så begynder du med at gennemføre de nemmeste på listen og bevæger dig stille og roligt opad, når du synes, du behersker en given situation. Du må gerne udfordre dig selv også.

5. Lav objektive mål

Folk har en tendens til at glemme det positive, når de er nervøse. De gør det måske rigtigt godt eller endda fremragende, men på grund af deres frygt, ser de deres opførsel eller præstation som dårlig. Det er derfor psykologer opfordrer deres klienter til at sætte nogle objektive adfærdsmål.

Det er adfærd, som alle i lokalet vil være i stand til at observere. Det er ligegyldigt, hvordan du føler det, om du rødmer eller sveder (som du alligevel ikke kan kontrollere) i en social situation.

For eksempel, hvis du sidder i en gruppe, så kan den objektive adfærd være at lave tre bemærkninger eller kommentarer. Du fokuserer på at udføre en bestemt handling, ikke hvordan du føler det. Og det er fuldstændigt ligegyldigt hvad andre mener – det kan du ikke kontrollere alligevel – det er vigtigt, at du gør det, du har bestemt dig for at gøre.

6. Se rationelt på tingene

Lad ikke tanker, men handlinger og adfærd styrer kommende situationer. Hvis du skal holde en tale, vil du måske indledningsvist tænke; ”åh nej, det bliver pinligt”. Men hvis du har holdt taler før og gjort det godt, så prøv i stedet at tænke: ”Jeg har holdt taler før. Jeg er forberedt og jeg gør det bedste jeg kan.