bbaa1122

Det er januar, et nyt år er startet, og du har mulighed for at starte på en frisk – dog kan det godt være en udfordring at efterleve de gode intentioner, men du kan faktisk gøre en del for at gøre det nemmere for dig selv.

Hvorfor ikke udnytte naturens spisekammer og kombinere nogle lækre råvarer i nogle helt nye og spændende retter, der giver dig næring, varme og et vægttab undervejs.

Det er dybest set ikke noget mysterium, hvis du for eksempel sætter noget kraftigt kød sammen med grøntsager, krydderurter og en kraftig fond eller en sjat vin, så er du allerede godt på vej i den rigtige retning, hvis du blot husker at afholde dig fra at spise for mange kulhydrater til retten.

Rejer i sursød

1.Gør det nemt for dig selv

Der er absolut ingen grund til, at du slider i timevis i køkkenet for at skabe et sundt og velsmagende måltid, der også er magert. Hemmeligheden ligger i metoden, du bruger til at frembringe retterne.

Der ligger desuden en sandhed i, at jo mere tilberedningstid der er på et stykke kød, jo billigere er det at indkøbe, og det vil sige, at hvis du er indstillet på en lang tilberedningstid – ikke arbejdstid – så kan du ud over at få en velsmagende ret også købe billigere ind til maden. Og så kan du jo passende få afviklet din træning, mens maden passer sig selv.

Og hvordan gør man så det? Jamen det handler om at blande nogle ting sammen, der smager godt. Gå ud fra hvad du selv kan lide, i alle dele af sammensætningen, og husk at tilsætte noget væske, så det ikke koger tørt.

2. Stegesoen – gaven til den dovne kok

En stegeso, ja navnet alene lyder sjovt, det er en form for gave til en kok, der gerne lader maden simre længe og passe sig selv med løftet om, at det der kommer ud fra ovnen er en velsignelse.

Stegesoen er et groft undervurderet redskab i køkkenet, og det er i virkeligheden en skam, for den har meget at byde på, så hvis du endnu ikke har haft fornøjelsen af at bruge den i praksis, så har du noget at se frem til.

Den kendes også under navnet Römertopf, som det lyder på godt tysk, men funktionen er den samme. Det, der adskiller de forskellige modeller fra hinanden, er det, de er lavet af, som kan være mange forskellige materialer – lige fra lertøj over støbejern til stål, og i mange forskellige prislejer.

Den grundlæggende tilgang til tilberedning ligger meget kort forklaret i at sætte tingene sammen i stegesoen, sætte den i ovnen og lade den passe sig selv til maden er klar og blot nyde, at duften spreder sig i hjemmet.

vegetarmad

3. Hvad kan du tilberede i en stegeso?

Jamen det kan du i virkeligheden helt selv bestemme, der er nærmest frit valg mellem alle slags kød og grønt, og der er rigtig mange gode opskrifter i omløb, læs en opskrift her og lad dig inspirere til yderligere kreative indslag.

Hvis det er sådan, at du ikke er til at spise kød, så giv ikke op, stegesoen fungerer også fint uden kød, i form at rene grønsagsretter, der er så den fordel, at det typisk forkorter tilberedningstiden, hvilket ikke kan siges at være en dårlig ting.

Så nyd dit nye sunde liv, og benyt lejligheden til at prøve noget nyt, hvis du ikke har gjort det før, hvis du allerede kender stegesoen og bruger den, så overvej at gå nye veje til at frembringe et lækkert og sundt måltid, det er kun fantasien, der sætter grænser, og du bestemmer det hele selv.